Meddelare: Märta Modin  År: 1910

Socken/stad: Tuna  By/kvarter: Matfors

Mot "modstjälning" läser man följande i kaffe eller brännvin, som man rör om motsols med en kniv (tre varv för varje). "Det sitter en karl i ett rum och gråt". (Eller en ko i ett bås, en häst i ett stall etc). Då kom söta Jesus och säg: "Vad gråt du i ?". "Varför ska jag inte gråta ? Jag har mistat makt och mod, kött och blod". - "Tig du! Jag skall giva dig makt och mod, kött och blod, viljan och förmågan att arbeta och göra allt, vad du vill och kan !. - Inom de heliga tre namnen etc". Av detta kaffe eller brännvin smakar den sjuke tre gånger. Det, som blir över, slår man i elden.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Trolldom och magi II.